03

DOPLHIN WATCHING

Nu există nici o îndoială că delfinii sunt unele dintre cele mai interesante forme de viaţă acvatică. Dintotdeauna oamenii au îndrăgit delfinii, iar povesti despre legătura dintre oamenei şi delfini datează încă din Grecia antică. Putem învăţa lucruri noi şi interesante observând delfinii în mediul lor natural? Desigur că putem! Dar, fiecare dintre noi avem o abordare unică şi un punct de vedere diferit. Cu siguranţă experienţa trăită printre delfini va fi de neuitat.

Dolphin watching reprezintă practica de observare a delfinilor în habitatul lor natural. Este un tip de serviciu ecoturistic în plină expansiune pe plan mondial care generează venituri substanţiale pentru comunităţile locale şi reduce presiunea exercitată asupra resurselor oferite de mediul marin.

Delfinii sunt urmăriţi cel mai adesea pentru recreere, dar activitatea poate servi, de asemenea, în scopuri ştiinţifice sau educative. Dolphin Watching a devenit o activitate de ecoturism populară, mai ales în ultimii 10 ani şi este într-o creştere rapidă în întreaga lume. În fiecare an, milioane de turişti din lumea largă sunt dispuşi să plătească pentru a li se oferi oportunitatea unei întâlniri cu cetaceele în mediul lor natural.

În 2010, conform unui raport al WWF, această activitate a generat venituri de peste un miliard de dolari. Țări precum Spania, Italia, Taiwan şi Japonia au înregistrat venituri substanţiale din acest tip de activitate turistică. Însă recordul a fost înregistrat de Islanda: în anul 2001 un număr de 60.500 de turişti au fost dornici să participe la o astfel de activitate, în 2002 – aproximativ 65.000 de turiști, iar în 2010 au fost înregistrați peste 100.000 de turiști.

Acest tip de ecoturism presupune în primul rând o schimbare a atitudinii oamenilor faţă de mediul marin şi în al doilea rând generarea de venituri considerabile pentru comunităţile locale.