06

JURNAL DE BORD

19.5 2017 25 de ani cu Oceanic-Club de Răzvan POPESCU-MIRCENI

Avem plăcerea de a vă invita la evenimentul de la Constanța dedicat aniversării a 25 de ani de la înființarea Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin “Oceanic-Club”, în data de 26 Mai 2017, orele 12:00, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța – Bulevardul Mamaia nr. 255.
Ne dorim cu acest prilej să mulțumim tuturor celor care s-au implicat alături de noi în orașul Constanța, de-a lungul timpului, pentru dezvoltarea cooperării științifice și pentru susținerea cercetării și protecției patrimoniului natural și cultural al umanității.
Din rațiuni organizatorice vă rugăm respectuos să ne confirmați prezența dumneavoastră la eveniment până la data de 25 Mai 2017, orele 18:00, la adresa de e-mail club@oceanic.ro

4.1 2016 Delfini și Oameni - un film documentar despre Dolphin Watching la Marea Neagră de Răzvan POPESCU-MIRCENI

Un documentar despre Dolphin watching la coasta românească a Mării Negre realizat în cadrul proiectului "Delfini și Oameni - Dolphin watching o alternativă durabilă de dezvoltare" cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. 
Dolphin watching reprezintă practica de observare a delfinilor în habitatul lor natural. Este un tip de serviciu ecoturistic în plină expansiune pe plan mondial care generează venituri substanţiale pentru comunităţile locale şi reduce presiunea exercitată asupra resurselor oferite de mediul marin. Delfinii sunt urmăriţi cel mai adesea pentru recreere, dar activitatea poate servi, de asemenea, în scopuri ştiinţifice sau educative.

https://www.youtube.com/watch?v=QcihtXxbh50

29.8 2015 Parteneriat pentru delfini între români și bulgari de Răzvan ZAHARIA

Un eveniment mai puțin fericit: eșuarea unui mare număr de cetacee pe coastele Bulgariei ne-a adus aproape de membri ai mișcării pentru protecția delfinilor din această țară, care ne-au contactat în vederea efectuării unor cercetări științifice asupra cazurilor de eșuare existente și a celor viitoare. Am răspuns cu interes invitației lor. Urmare demersurilor începute de "Koral Beach" și "Save the dolphins!" reprezentate de dl. Atanas Rusev, expert GIS și un sufletist al mișcării, echipa noastră cu laboratorul nostru mobil pentru cercetarea și protecția biodiversității, a primit autorizarea de la Ministerul Mediului din Bulgaria pentru a lucra asupra cazurilor de cetacee eșuate din această țară. Astfel s-au creat premisele unei baze de date comune și a unui parteneriat ce promite să fie de lungă durată. Experiența noastră din ultimii 8 ani de lucru asupra cetaceelor din Marea Neagră va fi folosită acum și în Bulgaria. Deja Akrab a devenit celebru la vecini, o imagine a laboratorului mobil fiind preluată de cel mai mare trust media bulgar: Dnevnik, de pe web-sit-ul căruia vă prezentăm un extras:

28.8 2015 Ziua Internațională a Dolphin Watching-ului de Răzvan POPESCU-MIRCENI

La propunerea unui grup de inițiativă din Rusia inspirat de un proiect cu tradiție din Irlanda este pe cale să se constitue și în jurul Mării Negre un eveniment important referitor la dolphin-watching. Mai precis începând de anul acesta în ultimul sfârșit de săptămână din luna August , sâmbăta între orele 15-18 (ora României) are loc o sesiune simultană de înregistrare a prezenței delfinilor și în Marea Neagră. De la țărm sau din ambarcațiuni cei ce se înscriu la eveniment fac observații și transmit poziția delfinilor pe care îi observă în acest interval de timp. În România, Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin OCEANIC-CLUB a fost invitată să se alăture acestui eveniment  constituindu-se ca grup de inițiativă la nivel național. Informațiile despre poziția delfinilor vor fi publice pe un portal specializat dedicat ce va fi construit împreună cu partenrii noștri din Bulgaria de la "Koral Beach" și "Save the Dolphins". Atanas Rusev , expert GIS din Bulgaria, un prieten mai nou al organizației noastre s-a oferit să contribuie la construcția acestui portal.

Primul eveniment Ziua Internațională a Dolphin Watching-ului care va avea loc în data de 29 August 2015 între orele 15-18, are deja o pagină pe web-sit-ul de socializare facebook: https://www.facebook.com/events/1495007877458730/

De asemenea evenimentul are și o pagină proprie care deocamdată este doar în limba rusă, dar în curând va exista și o versiune în limba engleză, așa cum ne-a comunicat în dialogul recent avut unul dintre membrii grupului de inițiativă, dl. Vladimir Latka. https://vk.com/ponticus_dolphin_protection

27.8 2015 Un nou membru al grupului de delfini de la Constanța de Răzvan POPESCU-MIRCENI

De ieri, pentru echipa noastră este oficial. Tribul de Tursiops care frecventează Baia Mamaia, zona Constanța, intrarea în Portul Constanța și golful de la Agigea s-a mai îmbogățit în ultimile 3 luni cu un membru. Încă nu știm dacă e băiat sau fetiță dar ... individul e tânăr și jucăuș în preajma mamei sale, alta decât Mama Mare, și ea bonă la rândul ei anul trecut. smile emoticon A fost destul de dificil să stabilim cu precizie acest fapt pentru că grupul de Tursiops din zona Constanța, adesea se desparte în 2-3 grupuri mai mici pe perioada verii și începutului de toamnă.